Örebro vill blicka framåt
Lördagen den 13 maj samlades unga och vuxna i Vivallaskolans lokaler för att lyssna till familjerådgivaren Yahya Husseins föreläsning om kriminalitet och droger.
– Det är en minoritet som är kriminella. Men man behöver kunskap för att hjälpa dem i tid, sa han.
Omkring 30 personer samlades under en solig lördagseftermiddag i Vivallaskolan för att lyssna på Yahya Husseins föreläsning med temat unga, droger och kriminalitet. Tidigare har Yahya engagerat sig i Fryshuset och gick sedan vidare och utbildade sig till polis. Idag jobbar han som familjerådgivare.
I våras var Örebro en av fyra städer i Sverige som beviljades medel för att starta upp så kallade “Kunskapshus”. Men det är inget riktigt hus med tak och fyra väggar som det handlar om. Nej, Kunskapshus är namnet på den kommunikation man bygger upp utifrån kommunens olika kanaler: förvaltningar, civilsamhälle, polis, skola och så vidare.
Mahdi Mohamud, ordförande AHKC och Asha Ismail, projektkoordinator Navigator
Afrikas Horns Kultur Center bjöd in Navigator till ungdomskonferens där Navigators projektgrupp inledde kvällen tillsammans med Mahdi Mohamud, ordförande för AHKC.
– En viktig del av Somaliska riksförbundet är att jobba lokalt, som här i Örebro. Vi svensk-somalier är resurser, inte en belastning, sa Asha Ismail.
Sven-Göran Wetterberg, samordnare i Örebro och Fredrik Malm, områdespolis i Vivalla
Patrik Wallin, platschef Partnerskap Örebro
Samverkan med civilsamhället är alltså en del av arbetet med kommunens Kunskapshus. Här finns människorna och kunskapen som behövs för att komma framåt.
– Vi jobbar så lokalt som möjligt. Med skolor, föreningar och fritidsgårdar, säger Patrik Wallin, platschef Partnerskap Örebro.
Man har fått tänka om i arbetet sedan 2014 då ungdomar började resa från Vivalla för att ansluta sig till ISIS/Daesh utomlands. Det har varit en del självrannsakan.
Vad gick fel? Vad måste bli bättre?
Idag har resandet avtagit. Det var ett år sedan någon reste från Vivalla, vad polisen vet. Ingen kan säkert säga vad orsaken är, men en sak är säker: idag finns mer kunskap och en bättre kommunikationkring frågan.
Frågor kom även från ungdomarna i publiken: vad gör vi åt arbetslösheten? Sysslolösheten? Hur hanterar man rasism om man bor i en liten by? Ja, utmaningarna är fortfarande stora. Det är deltagarna och föreläsarna överens om.
– Men vi behöver försöka se framåt. Det finns en anledning till varför backspegeln på en bil är så liten och framrutan stor, sa Fredrik Malm som är områdespolis i Vivalla.
Farah Mohammed, ungdomsansvarig i Afrikas Horn Kultur Center
Farah Mohammed föreläsning avslutade kvällens konferens. Temat på hans föreläsning var att ungdomarna själva behöver ta ansvar för sina liv. Han talade till ungdomarna utifrån sitt eget liv och personliga erfarenheter.
– Min väg har inte varit den raka vägen, säger han.
När han vände sig till skolan för vägledning fick han ingen uppmuntring, men envishet gjorde att han klarade tentor och uppgifter. Farahs budskap är rakt:
– Vi ska inte skylla på andra! Engagera dig för din egen ungdom.
Kvällen avslutades med gemensam middag.
Prenumerera på våra brev
SRFS har idag mer än 50 lokalföreningar runt om i Sverige.