24September2018

Swedish

Somaliska Riksförbundet I Sverige

Ururka isbahaysiga ummadda Soomaaliyeed ee Sweden

Kultur & Mat

I Somalia, har poesi och muntligt berättande varit själva grunden för kulturen. Det finns en rik tradition av fabler, legender, myter och arbetssånger. Somalierna har omhuldat sitt språk, och även om majoriteten varit analfabeter lärde sig barnen förr tidigt poesins konstfulla regler. Olika klangrupper kunde samlas runt ett akacieträd för poesitävlingar som varade i dagar. Kameler och strider om detta statusmättade djur var favoritteman; poeterna tog också upp dagsaktuella händelser, och satiriska inslag var omtyckta.

All mat och dryck som serveras är halal. Det serveras därför inte fläsk rätter och alkohol inom den somaliska matkulturen. Lunch eller som det kallas på somaliska (Qaddo) är en viktig måltid inom den somaliska kulturen. Olika sorter av ris (bariis), den populära ris sorten basmatiris och kött utgör vanligtvis huvudrätten. Kryddor som kummin, kardemumma, kryddnejlika, kanel och salvia används för att smaksätta dessa olika rätter. Sambuusa är förmodligen det mest populära mellanmålet i Somalia.

Halwa (xalwo) är en populär efterrätt som reserverad för speciella tillfällen, såsom Eid firandet och bröllop. Halwan är gjord av socker, majsstärkelse, kardemumma pulver, muskot pulver och ghee. Jordnötter används ibland för att öka konsistens och smak. Efter måltiderna används ofta parfymerad rökelser (cuunsi) som i led att öka upplevelsen.

leftSOMALISKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE (SRF) är en demokratisk organisation som är politiskt och religiöst neutral. SRF: s huvudsakliga verksamhet är inriktad på den svenska-somaliska gruppen i Sverige.

Vårt diskussionsforum