24September2018

Swedish

Somaliska Riksförbundet I Sverige

Ururka isbahaysiga ummadda Soomaaliyeed ee Sweden

Förbundsstyrelsen

Kultur & Mat

Traditioner och högtider i Sverige
En tradition är något som man brukar göra och som återkommer regelbundet. En högtid är en speciell och viktig händelse som firas ofta, till exempel påsk. Många traditioner och högtider som firas i Sverige kommer från religionen. En del traditioner har en kristen bakgrund. En del kommer från den tid då människorna i Sverige hade flera gudar, till exempel Tor och Oden. I dag är religiösa traditioner och högtider framför allt helger då familj och vänner träffas.

Januari
Nyårsdagen den 1 januari är en helgdag. Det betyder att de flesta människor är lediga från sina arbeten. Kvällen före är det nyårs- afton. Då firar många i Sverige att det nya året börjar.

Februari
I februari har den svenska skolan februarilov eller sportlov. Då är barnen lediga från skolan i en vecka. I februari eller mars äter många i Sverige semlor. Det är en bulle med mandelmassa och grädde. Det är en tradition från den tid då människor fastade i Sverige. Innan fastan började åt man fet mat. Den som fastar äter ingenting alls under en viss tid, till exempel av religiösa skäl.

Mars och april
Påsken firas någon gång i mars eller april månad. Påsken är en kristen högtid. Då firas minnet av Jesus död och uppståndelse. Påsken är i dag en högtid som de flesta i Sverige firar tillsammans med vänner och familj. Förr i tiden var det vanligt att fasta 40 dagar före påsk. När påsken kom firade människor att fastan var slut. Då brukade man till exempel äta ägg. Därför äter svenskarna fortfarande mycket ägg under påsken.

Maj
Den 1 maj är en högtid för arbetarna. Den har firats sedan 1800-talet i många länder. Första maj är en helgdag, de flesta är lediga och skolor stängda. Många människor demonstrerar för arbetarnas rättigheter. Kristi himmelsfärdsdag kommer 39 dagar efter påskdagen. Den firas till minnet av när Jesus lämnade jorden efter sin död. Kristi himmelsfärdsdag är en helgdag. De flesta är lediga från arbetet och många affärer är stängda. Tio dagar efter Kristi himmelsfärdsdag kommer pingsten. Det är en kristen högtid. Det är vanligt att gifta sig under pingsten.

Juni
Den 6 juni är Sveriges nationaldag och en helgdag. På national- dagen har en del människor på sig nationaldräkt. Den ser olika ut beroende på vilket landskap man kommer ifrån. Midsommarafton firas alltid på en fredag och är en populär helg. Midsommar firades långt innan Sverige blev kristet. Festen hölls under årets längsta dag för att få en bra skörd. På midsommar- afton brukar man dansa runt en midsommarstång. Det är en stång som är klädd med löv och kransar av blommor. Många har också kransar av blommor i håret. På midsommar brukar man äta sill, lax, färsk potatis och jordgubbar.

Juli och augusti
I Sverige har många människor semester i juli och augusti. Omkring den 20 augusti börjar skolorna igen. I slutet av augusti är det vanligt att gå på kräftskiva. Det är en fest där man äter kokta kräftor. Ofta dricker man ett litet glas sprit till. Det kallas nubbe eller snaps. Samtidigt brukar man sjunga sånger som kallas nubbe- visor eller snapsvisor.

September och oktober
Det finns inga viktiga högtider i september. I slutet av oktober eller början av november har skolorna stängt och barnen är lediga i en vecka. Det kallas höstlov. 31 oktober är det halloween. Då brukar barnen klä ut sig och knacka på i husen för att be om godis. Många köper pumpor och sätter ljus i dem. Halloween är en ganska ny tradition i Sverige. Traditionen kommer från Storbritannien.

November
Alla helgons dag firas på en lördag mellan den 31 oktober och den 6 november. Alla helgons dag är en kristen högtid där man tänker på de döda. Många i Sverige går till döda släktingars och vänners gravar för att tända ljus.

December
December är julens månad. Julen är en kristen högtid som firas till minnet av att Jesus föddes. Den 13 december är Luciadagen. Lucia var en kristen jungfru från Italien som dödades och blev martyr. I Sverige firas Luciadagen för att ljuset ska komma tillbaka efter vintern. Barnen i skolor och förskolor har vita klänningar och sjunger särskilda sånger om Lucia och julen. Några dagar före julafton stänger skolorna. Det blir jullov och barnen är lediga fram till i början av januari. Den 24 december är det julafton. För de flesta i Sverige är julen en högtid när man är ledig och firar med familjen. Man äter särskild julmat, till exempel sill, rökt lax, potatis, skinka, köttbullar, prins- korvar och risgrynsgröt. Man delar ut presenter (julklappar). Många familjer har julgran. I granen hänger man ljus, kulor och glitter. Under granen brukar man lägga julklapparna.

 

 

Ordförande

Habane Hassan

habane.hassan@srfs.se


 

 

Vice ordförande

Abdullahi Adan

abdullahi.adani@srfs.se

 

Sekreterare

Asha Ismail

asha.ismail@srfs.se

 

 

Kassör

Mohamed Said Sheikh Ali

mohamed.said@srfs.se

 

 

Organisationssamordnare

Abdiqani Jama Mohamed

abdiqani.mohamed@srfs.se

 

Ansvarig för sociala frågor

Abdullahi Elmi Mohamed

abdullahi.elmi@srfs.se

 

 

Kommunikationsansvarig

Mohammed Omer

mohammed.omer@srfs.se

 

   

 

Suppleant

Suad Moallim

suad.moallim@srfs.se

 

 

 

Suppleant

Abdullahi Osman Tarabi

abdullahi.tarabi@srfs.se

 

   

Suppleant 

Saynab Abukar Abdulle

saynab.abukar@srfs.se

 

 

Suppleant 

Maryan Ahmed Addan

maryan.ahmed@srfs.se

  

 

Suppleant

Liiban Guyo

liiban.guyo@srfs.se

     leftSOMALISKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE (SRF) är en demokratisk organisation som är politiskt och religiöst neutral. SRF: s huvudsakliga verksamhet är inriktad på den svenska-somaliska gruppen i Sverige.

Vårt diskussionsforum